Ghidul excursiilor montane

Daniel Dieaconu, Iulian Sandulache
22,15 RON
Prin intermediul Asociatiei "Pro Grinties", in anul 2012, s-a derulat proiectul "Itinerarii spirituale la muntele Ceahlau", iar in 2014 s-a desfasurat un alt proiect numit "Ranger Junior pe Muntele Ceahlau" si am considerat necesar sa imbogatim aceasta carte.
Stoc epuizat

Durata de livrare: 1-3 zile lucratoare

Cod Produs: 9786062801076 Ai nevoie de ajutor? 0733.940.772
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Caracteristici
  • Review-uri (0)

Aceasta carte a aparut intr-o prima varianta in anul 2007, cand am apelat la sprijinul profesorului de sport Vasile Raschitor, al invatatorilor Ilie Alexandru si Mihai Pantiru, al inginerului geolog Constantin Andras (fost profesor de geografie si cabanier pe Ceahlau), al elevilor pe atunci de clasa a VIII-a de la Scoala Grinties, judetul Neamt. Ce-i lega pe susnumitii sprijinitori ai cartii? Dragostea de munte, fara indoiala. Sunt locuitori ai Carpatilor rasariteni, grupa moldo-transilvana, de la poalele Ceahlaului si Grintiesului, munteni care stiu sa foloseasca coasa in faneata si sa mane calul la padure, la tras busteni spre tasoane, dar care stiu si sa se bucure in varful Ceahlaului la hramul de la "Schimbarea la Fata", care stiu sa admire, dar sa nu rupa, floarea de colt de pe Ocolasul Mic sau bujorii de munte de pe Calimani sau papucul-doamnei de pe Budacul. Profesorii si invatatorii numiti mai sus de zeci de ani urca cu elevii pe muntele Ceahlau, pe Rarau, Giumalau, Hasmas sau Calimani, dar care s-au avantat si spre Retezat, Parang sau Fagaras. Si-au dorit ca cei indrumati de ei sa primeasca asa numita "cultura a muntelui", asa cum le-a fost si lor impartasita de doctorul Gheorghe Iacomi, de mos Cerbu, de Gheorghe Baciu, de zait si Bulai, Ilie Ciucanel, Dragomir Gaina, profesorul Constantin Pantiru sau cabanierul Dorut.

 A contat pentru autori si faptul ca in anii '80 la Grinties a devenit o traditie pentru elevi sa castige fazele judetene si chiar nationale ale concursului PTAP (Pregatirea tineretului pentru apararea patriei), editiile de vara si de iarna, sub conducerea profesorului Raschitor. Elevii erau pregatiti pentru orientare turistica, acordarea primului ajutor, reguli de circulatie,  instalarea corturilor, traversarea unor terenuri accidentate, mersul pe schiuri (fond si alpin) etc. Lucruri care i-au pregatit si pentru excursiile montane. Concursuri a caror desfiintare o consideram fara rost, caci elevii invatau multe lucruri: sa foloseasca o harta, o busola, sa aplice un garou, sa cunoasca semnele de circulatie, sa schieze, sa doarma in corturi, sa foloseasca o pusca cu aer comprimat, sa arunce cu mingea de oina si inca multe altele.


Cuprins:

Argument Cu dragoste pentru munte un  dar de la poale de Ceahlau / 5

Introducere Chemarea muntelui / 7

Partea I - Ganduri despre munte      

Capitolul I   / 9

Capitolul II  Legile muntelui / 17

Capitolul III Turism si miscare. Consideraţii generale / 28

Capitolul IV Sa ne pregatim de excursie / 31

Capitolul V Sa invatam inainte de-a pleca in excursie / 42

Capitolul VI Mica meteorologie turistica / 47

Capitolul VII Accidentele pe munte /52 

Capitolul VIII Orientarea pe teren si pe  munte / 87

Partea a II-a. Valorificarea excursiei  montane prin fotografie/  96

Partea a III-a Muntele Ceahlau si turismul   montan. Parcul National  Ceahlau / 163

Incheiere / 184

Bibliografie selectiva / 187

Cuprins /189 

An AparițIe: 2018

Editura: UNIVERSITARA

Pagini: 206

Isbn: 9786062801076

Format: 14.5x21 cm

Editie: Necartonata

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!