Scurt tratat despre Iubire

Ovidiu Raetchi
27,99 RON
Cand doi iubiti se gasesc fata in fata, incepe masurarea continerilor din ei. Tu ma contii pe mine? Eu te contin pe tine? Exista in tine vieti si destine pe care eu nu le contin? E diferenta dintre noi atat de mare, incat suntem ca un arc de cerc in fata unui cerc intreg?
Stoc epuizat

Durata de livrare: 1-3 zile lucratoare

Cod Produs: 9786067588330 Ai nevoie de ajutor? 0733.940.772
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Caracteristici
  • Review-uri (0)

„Cand doi iubiti se gasesc fata in fata, incepe masurarea continerilor din ei. Tu ma contii pe mine? Eu te contin pe tine? Exista in tine vieti si destine pe care eu nu le contin? E diferenta dintre noi atat de mare, incat suntem ca un arc de cerc in fata unui cerc intreg?“

Care este anatomia indragostirii? Cand incepe si cand se termina dragostea? Iubim o idee despre Frumos si Bine preexistenta in noi? Dizolva sexualitatea dimensiunea morala a amorului?
Ovidiu Raetchi pune sub lupa unele dintre marile intrebari despre iubire. Raspunsurile din eseurile sale presupun o intoarcere critica la idei clasice precum cele ale lui Platon, Stendhal, Kierkegaard sau Ortega y Gasset.
Fragment din cartea "Scurt tratat despre iubire" de Ovidiu Raetchi

"IUBIRE: RELIGIE SI FUZIUNE NUCLEARA 

 I
 Orice iubire, oricat de fragila, de precara, de lumeasca., constituie reflexul unei reunificari mistice, al unei unio mystica; o nostalgie a atomilor pentru Particula Unica (Dumnezeul fizicienilor), in care se afla concentrat universul inainte de Big Bang. Se gaseau acolo, stransi laolalta intr-un singur pantec, feriti de devenire, Romeo si Julieta subcuantici, protonii lui Hitler si ai lui Stalin, muntele Everest, Marte, soarele, gaurile negre, Iisus, Mahomed, evreii si palestinienii, trandafirii si tancurile. Explozia survenita in acea Particula Alfa, infinit concentrata si infinit fierbinte, a generat timpul, spatiul si materia din care suntem alcatuiti noi, cei care iubim sau suntem iubiti. Am castigat astfel multiplicitatea, diversitatea, individualitatea, capacitatea de a spune: „Acesta sunt eu, Socrate, si sunt indragostit de tanarul Platon, un fermecator si straniu altul in raport cu mine"; sau: „Acesta sunt eu, Lennon, si fara Yoko sunt incomplet". Castigand acest drept la pluralitate, la alteritate, am dobandit, in fapt, acces la iubire. Dar am pierdut uniunea mistica; am pierdut Unul; am pierdut Particula Alfa, in care totul si toti eram o singura fiinta. De-o fiinta. Deo-fiinta.
Pentru a avea acces la iubire, a trebuit sa ne separam in miliarde de atomi. Din clipa in care ne-am separat, devenind „eu" si „tu", am inceput sa tanjim din nou la uniunea primordiala. Sa ne tanguim dupa realipire.
 
II
 In momentul solemn al Big Bangului, universul si-a ince-put expansiunea scuipand in spatiu, la o viteza infinita, cu o temperatura infinita, o cantitate cvasiinfinita de atomi. Si astazi, incetinit si racit, universul inca se extinde in contul acelei magnifice separatii a Unului. Trebuie sa ne imaginam iubirea ca forta de rezistenta care se opune acestui proces, incercand sa recompuna prima molecula nediferentiata.
Iubirea este anti-Big Bangul."

An AparițIe: 2017

Pagini: 176

Isbn: 978-606-758-833-0

Colectie: Babel

Format: 200 x 130 mm

Editie: Necartonata

Editură: NEMIRA

Editura: Nemira

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!