Pachet Autor Nassim Nicholas Taleb - 5 TITLURI

Nassim Nicholas Taleb
270,00 RON 216,00 RON
Pachetul Autor Nassim Nicholas Taleb contine 5 TITLURI:
  1. Patul lui procust. Aforisme practice si filozofice
  2. Lebada neagra. Impactul foarte putin probabilului
  3. Antifragil. Ce avem de castigat de pe urma dezordinii
  4. Cand pielea ta e in joc. Asimetrii ascunse in viata de zi cu zi
  5. Pacalit de hazard. Rolul ascuns al norocului in viata si in economie
Stoc epuizat

Durata de livrare: 1-3 zile lucratoare

Cod Produs: pachet_nassim_nicholas_taleb Ai nevoie de ajutor? 0733.940.772
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Caracteristici
  • Review-uri (0)
Cand pielea ta e in joc
 Trecand prin cam toata istoria omenirii, citand cu fler atat din Parintii Bisericii (ca Atanasie cel Mare sau Benedict de Nursia), cat si din Nietzsche si Popper, din Seneca si Donald Trump, Nassim Nicholas Taleb ne arata ca asumarea riscurilor si implicarea curajoasa in viata de zi cu zi, dar si in probleme care depasesc sfera propriei locuinte sau a interesului propriu, sunt atribute esentiale ale eroilor si, in general, ale tuturor celor care si-au gasit sensul vietii.

Intr-un stil cat se poate de limpede si iconoclast, ca intotdeauna, Taleb cheama la duel credinte si preconceptii dintre cele mai bine pazite si devenite astazi norma – de la interventionismul militar in numele restabilirii pacii, pana la modul in care se fac investitiile financiare sau felul in care se propaga anumite credinte religioase. In orice situatie discutata, criteriul infailibil dupa care putem judeca autenticitatea, virtutea, dorinta de a face bine, probitatea stiintifica sau adevarata devotiune religioasa este disponibilitatea celui implicat de a-si pune pielea in joc. Cine nu o face e ori sarlatan, ori, de-a dreptul, un nenorocit las cu sange rece.
 

Lebada neagra. Impactul foarte putin probabilului
In Lebada neagra, cea de a doua carte din trilogia sa Incerto, Taleb face o analiza densa a impactului improbabilitatii, explicandu-ne tot ceea ce stim despre ceea ce nu stim.

Cartea pe care o tineti in mana pune sub o lupa critica orbirea noastra in fata aleatoriului si ambitia stiintifica de a masura incertitudinea. In vreme ce inertia ne indeamna sa ignoram impactul unor evenimente semnificative, Taleb demonstreaza ca un mic numar de Lebede Negre pot explica aproape orice in lumea noastra.
economie, societate, finante, piata, risc

Antifragil. Ce avem de castigat de pe urma dezordinii
Dupa ce a demonstrat in Lebada Neagra ca impredictibilul si foarte putin probabilul se afla la baza aproape oricarui fenomen, Nassim Nicholas Taleb arata in Antifragil de ce orasele-stat sunt mai bune decat statele-natiune, de ce datoriile sunt intotdeauna nocive, de ce guvernele fac rau ori de cate ori impun politici protectioniste si in ce fel prabusirea fiecarui avion constituie un castig pentru siguranta zborurilor.

Expert in domeniul riscului si probabilitatilor in economie, autorul demonstreaza ca, asa cum organismul uman are de castigat de pe urma stresului si tensiunii la care este supus ocazional, tot astfel majoritatea lucrurilor au beneficii de pe urma dezordinii, volatilitatii, haosului si factorilor de stres. Experienta arata ca improbabilul, imprevizibilul si nesiguranta nu sunt atat de periculoase pe cat se crede, ci ca se dovedesc utile, dezirabile si chiar necesare — pentru ca imbunatatesc si intaresc orice sistem, organic sau anorganic. Mobilizand exemple din finante, politica, ecologie, medicina, arhitectura si educatie, Taleb executa un tur de forta prin toate domeniile vietii umane (si nu numai) pentru a identifica si analiza componentele care intaresc sistemele, facandu-le antifragile. Spre deosebire de rezistenta si robustete, antifragilul nu numai ca rezista la socuri, ci trage invataminte de la acestea si se imbunatateste de pe urma lor. Tocmai de aceea cunoasterea prin incercari si greseli va fi intotdeauna superioara cunoasterii academice, „de laborator“, iar organismele calite in focul provocarilor vor fi mai puternice decat acelea dezvoltate sub un „clopot de sticla“.
 
Antifragil este un indreptar pentru a trai intr-o lume pe care nu o intelegem, dominata de Lebedele Negre si de obsesia umana pentru predictibil si siguranta. Erudit, spiritual si indraznet, mesajul lui Taleb este unul revolutionar: numai antifragilul va supravietui.
 
Nassim Nicholas Taleb, om de afaceri, eseist si cercetator, este unul dintre cei mai indrazneti si mai excentrici ganditori contemporani, pledand pentru acceptarea si asumarea incertitudinii in toate domeniile vietii. Devenit filosof din agent de bursa si analist al riscului, Taleb isi petrece o mare parte din timp studiind in izolare sau meditand asupra ideilor sale in cafenele din intreaga lume. Bun cunoscator al limbilor care au circulat in zona Levantului (greaca, latina, araba), vorbitor de engleza, franceza, italiana, spaniola si pasionat de filologia clasica, Taleb scrie intr-un stil flamboaiant, ironic, pestrit, combinand anecdota cu demonstratiile matematice si pamfletul acid cu meditatia filosofica. Scrierile sale au fost traduse in peste 30 de limbi, iar numele ii este asociat in mediile de afaceri din intreaga lume cu notiunile de Lebada Neagra si antifragilitate.
 Este Profesor Emerit de Ingineria Riscului la Institutul Politehnic al Universitatii New York, dar isi petrece cea mai mare parte din timp studiind (in conditii de izolare stricta) ori cutreierand ca flaneur prin intreaga lume. A predat in universitati de prestigiu (Sorbona, Oxford, London Business School) si a lucrat pentru institutii precum Fondul Monetar International, Forumul Economic Mondial de la Davos, dar si pentru unele dintre cele mai mari banci din lume. Cartile sale au fost publicate in peste 30 de limbi.
 Activitatea in lumea finantelor i-a adus experienta si detasarea necesare pentru a aborda fenomenul predictiilor economice (si nu numai) cu maxima precautie. Convins ca tot ceea ce este viu e guvernat de aleatoriu, Taleb considera ca institutiile umane (administratiile centrale si locale, sistemele educationale si sanitare etc.) trebuie sa accepte intamplarea, eroarea, norocul, riscul, opacitatea ca fiind conditii naturale, deci perfect acceptabile, pentru orice tip de discurs si de conduita.
 El urmareste antifragilitatea in politica, economie, educatie, medicina, inginerie, matematica si in multe alte domenii, combinand datele oferite de stiinte cu intelepciunea populara, dar si cu reflectiile filosofice si artistice din culturile mediteraneene.
 Taleb crede ca ceremonialismul corupe cunoasterea, transformand-o intr-un sport cu spectatori, asa incat a incetat sa mai accepte premii, diplome onorifice si distinctii academice.

Pacalit de hazard
Eroul cartii este norocul. Antieroul este – ati ghicit! – ghinionul. Iar Taleb spune aici povestea intalnirilor noastre cu aceste personaje neintelese.


Intr-un fel, Pacalit de hazard este o lucrare tragica. Autorul ne atrage atentia ca suntem la cheremul unor intamplari pe care ratiunea nu le poate anticipa si, cu atat mai putin, controla. Ele vin si pleaca, lasand in urma cand abundenta, cand penurie, cand extaz, cand catastrofe. Consolarea este ca fenomenul acesta e democratic in cel mai inalt grad – stam cu totii sub zodia lui.


Singurul mod in care ne putem descurca intr-o lume aflata sub semnul intamplarii e sa adoptam pozitia stoica – contemplarea fenomenelor care au puterea de a da totul peste cap si acceptarea cu seninatate a conditiei noastre omenesti.


Desi, pe alocuri, pare o lucrare despre universul cumva plicticos al finantelor, Pacalit de hazard e, de fapt, o meditatie filozofica asupra lumii contemporane, scrisa intr-un stil pe cat de amuzant, pe atat de profund. Va veti intalni, in paginile cartii, cu figura iconica a baseballului Yogi Berra, cu miliardarul George Soros, cu Popper si Wittgenstein, cu David Hume, Kant si Einstein ori cu legendarul Ulise.

Cartea este pentru intelepciunea conventionala de pe Wall Street ce au insemnat cele nouazeci si cinci de teze ale lui Martin Luther pentru Biserica Catolica.

— The New Yorker

Nassim Nicholas Taleb (nascut in 1960 la Amioun, Liban) este statistician, practician in matematici financiare si epistemolog al probabilitatilor. In prezent este profesor de inginerie a riscului la Institutul Politehnic al Universitatii din New York. Inainte, a lucrat la Bursa din New York si la cea de la Londra timp de douazeci si unu de ani si s‑a specializat in evaluarea riscurilor implicate de evenimentele rare si neprevazute. In acest mediu a fost supranumit „disidentul de pe Wall Street“, iar experienta acumulata s‑a concretizat in teoria Lebedei Negre, despre evenimentele care au loc in ciuda unei probabilitati infime.


Scrisa in 2007, cea mai cunoscuta dintre cartile sale, Lebada Neagra. Impactul foarte putin probabilului (tradusa la Curtea Veche Publishing), a fost vanduta, in editia originala, in peste trei milioane de exemplare si a fost tradusa in treizeci si una de limbi. Totodata, se considera ca autorul a anticipat in paginile ei criza bancara si economica ce avea sa survina in 2008 in Statele Unite.


De acelasi autor, la Curtea Veche Publishing au mai aparut: Antifragil, Patul lui Procust. Aforisme practice si filosofice si Cand pielea ta e in joc.

Patul lui Procust
Metafora antica a patului lui Procust ii serveste lui Taleb pentru a-si exprima ideile asupra tendintelor negative ale civilizatiei moderne: tendinta de a modifica oamenii pentru a se adapta tehnologiei, de a invinui realitatea ca nu se potriveste modelelor economice gata facute, de a inventa boli pentru a vinde medicamente, de a defini inteligenta ca o trasatura ce poate fi testata in clasa si de a ne convinge ca o slujba platita reprezinta altceva decat o forma moderna de sclavie.
Spirituale si ireverentioase, aforismele lui surprind cititorul, punandu-i in fata dezamagiri pe care dezamagiri pe care le traieste, cu siguranta, fara insa a recunoaste acest lucru.

[Taleb scrie] intr-un stil amintind in egala masura de Stephen Colbert si de Michel de Montaigne. - The Wall Street Journal 

Cea mai profetica voce dintre toate. - G Q

Cel mai pregnant ganditor din lume. - Bryan Appleyard 

De o stralucire cu totul aparte. - Niall Ferguson


Nassim Nicholas Taleb s-a nascut in anul 1960 in Liban. Este scriitor, filosof, specialist in epistemologia probabilitatilor si consilier in matematici financiare. Cariera academica, inceputa in 2004 in cercetare, a continuat printr-un periplu in cateva universitati celebre: Visiting Professor la London Business School, profesor la Institutul Politehnic al Universitatii din New York unde preda ingineria riscului, si Distinguished Research Scholar la Said Business School, Universitatea din Oxford. Este numit pe pietele financiare internationale, „disidentul de pe Wall Street“. Foarte cultivat, Taleb stapaneste franceza, engleza si araba clasica, vorbeste italiana si spaniola si citeste in greaca, latina, aramaica, ebraica veche. Cartile lui, Fooled by Randomness (2001) si The Black Swan (2007, traducere in limba romana Lebada neagra, Curtea Veche Publishing, editia a II-a adaugita, 2010) au fost publicate in treizeci si una de limbi.
The Black Swan a fost considerata de Sunday Times una din cele mai influente 12 carti aparute dupa al Doilea Razboi Mondial.
 

Editura: Curtea Veche

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!