58,00 RON
Stoc epuizat

Durata de livrare: 24 - 48 ore

Cod Produs: 9786060064954 Ai nevoie de ajutor? 0733.940.772
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Caracteristici
  • Review-uri (0)

Urmand itinerariul invers celui care o condusese spre Elle, Adrienne, roman caruia celebra creatoare de moda i-a fost inspiratoare si nu model, Edmonde Charles-Roux a fost nevoita sa faca ordine si curatenie intr-o intreaga viata de minciuni sau de marturisiri subtil travestite, pentru a ne-o arata pe fetita unor negustori ambulanti din Cevennes, nascuta din intamplare la Saumur; pe orfana uitata intr-o manastire din Corrsze, pe mica eleva interna la calugaritele din Moulins, care avea sa devina curand poseuse, figuranta intr-un santan frecventat de garnizoana, unde canta Qui qu.

Fragment:

" Mereu erau prea mulţi copii în familia Chanel, mereu mai multi băieţi decât fete, mai mulţi copii decât parale şi case joase, pline de smiorcăieli.
În anul 1830 venea pe lume, la cârciuma din Ponteils, un prim-născut pe nume Joseph, la fel ca tatăl lui, cârciumarul. In primăvara lui 1832, la început de aprilie, o nouă naştere şi un al doilea fiu. La fel ca primul, a fost dus la biserică — legea lui Dumnezeu mai întâi — după care a fost supus legii oamenilor. Declaraţia a avut loc în prezenţa primarului şi a doi martori, cultivatori şi buni clienţi ai cârciumii. Părinţii au declarat ca doresc să-i dea acestui fiu prenumele de Paulin Henri Adrien. Foarte bine. Nici o opoziţie. S-a notat, s-a parafat. Gata. 
Tocmai se născuse bunicul lui Gabrielle.
In 1835, cârciumarul sărbătorea o a treia venire pe lume, cea a lui Jean-Benjamin, în 1837, o a patra, cea a micuţului Ernest, şi în sfarşit, 1n 1841, se năştea o primă fată, Josephine. Acestea sunt numerele care figurează în fruntea unei lungi, foarte lungi dinastii. 
Erau mereu aduşi parohului din Ponteils noi Chanel la botezat. Asta pentru că, în aceeaşi perioadă şi cu o stăruinţă cu totul latină, şi alţi săteni cu acelaşi nume, fraţi sau veri, zămisleau în acelaşi ritm. 
Între 1830 şi 1860, au văzut lumina zilei la Ponteils nu mai puţin de vreo douăzeci de copii cu numele de Chanel, şi deja se desluşeşte la ei un gust care se va perpetua, gustul pentru prenume masculine cu consonanţe istorice. Vreme în care, în faţa acestor băieţi, mai degrabă înzestraţi pentru aventură decât pentru muncă, şi al căror adevărat, unic domeniu, era dragostea; în faţa acestor Chanel Marius, Chanel Auguste, Chanel Alexandre, Urbain sau Jules-Cesar, logodnicele din Ponteils, fetele brunete cu piele chihlimbarie, toate cu numele de Marie, Virginie, Apollonie, care le cădeau în mână, vor fi, de-a lungul a două generaţii, ceea ce au fost fără excepţie toate soţiile Chanel: nişte victime, nişte albine harnice, care şi-au asumat toate rolurile stupului: regine şi albine lucrătoare totodată, până la moarte. 

Suntem în 1850. Cei din familia Chanel erau mereu tributari în munca lor ofertei sau refuzului. Cu excepţia fiului mai mare, care îi va urma tatălui la tejgheaua cârciumii, ceilalţi, fără nici un ban, muncitori cu ziua, nu erau sub ordinele nimănui. Erau la ordinele pământului.
Or pământul mergea prost.
Doi duşmani se înverşunau împotriva pădurii de castani, două maladii redutabile, tăciunele şi Endothia.
De când era lumea lume, nu mai văzuseră aşa ceva! Ai fi zis că bieţii castani aveau febră. Frunzele se umflau şi cădeau. O calamitate. "

An AparițIe: 2014

Pagini: 640

Isbn: 978-606-609-032-2

Format: 13 x 20.5

Editie: Cartonata

Traducator: Ileana Cantuniari

Editură: RAO

Editura: RAO

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!