FemeiDincolo de obsesia pentru sex, bautura si pariuri la curse si de predilectia pentru scenele de umor negru care rasar, alaturi de erotismul dezlantuit, la fiecare pagina, se ghiceste disperarea naratorului care-si striga singuratatea, nevoia de tandrete si compasiune.
Despre bauturaCombinatia dintre alcool si scris este deja un cliseu, dar Charles Bukowski il exploateaza cu maxima inventivitate, pina la ultimele limite, in intreaga lui opera: in poezie, in povestiri si romane, in interviuri, chiar si in corespondenta personala. Antologia de fata reuneste unele dintre cele mai reusite si mai solide fragmente literare scrise de el pe aceasta tema.
Sunca pe paineSunca pe piine (1982) relateaza cu un umor savuros primii ani din viata lui Henry Chinaski, nonconformistul alter ego al scriitorului, si experientele maturizarii sale in perioada Marii Crize si in ajunul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Copil solitar si ursuz, terorizat de un tata violent si de spectrul sumbru al saraciei, hartuit fara incetare de ciudati si schilozi care se proclama prietenii sai, Henry se maturizeaza rapid, devenind un adolescent cinic, indolent si agresiv, lipsit de mari ambitii. Romanul descrie intr-un stil de o vulgaritate adesea socanta, insa de o cuceritoare sinceritate si naturalete, lupta sa cu acneea severa care ii spulbera orice sansa la o viata sociala normala, primele sale experiente erotice si bahice in cartierele sordide din Los Angeles, dar si cele dintii incercari literare.
Daca vrei sa salvezi lumea, trebuie s-o faci cu fiecare om in parte. Cine zice ca o face altfel este fie vreun romantic grandoman, fie politician. - Charles Bukowski
O carte foarte vesela, in acelasi timp foarte trista si, in ciuda tonului narcisist, onesta de cele mai multe ori. Bukowski pare sa fi fost scriitorul cel mai potrivit sa descrie California de Sud in perioada razboiului – un pamint plin de spatii terne, nesfirsite, lipsite de cel mai mic interes, in care poate doar imaginatia te opreste s-o iei razna. Intr-o epoca in care toti se inchinau conformismului, Bukowski a scris despre uritii, egoistii, singuraticii si nebunii tarii sale. - The Observer
Scrie un review