Retete culese de la cinci brasovence

Georgeta Filitti
32,00 RON
E SIMPLU, E COMPLICAT SA PREGATESTI MASA?

Romania profunda se dezvaluie si prin bucatarie. Retete venite de nici unde, adaosuri  succesive  de  la  rude,  prietene,  dadace,  din lecturi intamplatoare prin almanahuri ori foi de calendar au constituit in mai toate casele romancelor o zestre expresiva, variata si… mai  totdeauna gustoasa.
In stoc

Durata de livrare: 24-48 ore

Limita stoc
- +
Adauga in cos
Cod Produs: 6426308001190 Ai nevoie de ajutor? 0371.14.94.92 / WhatsApp 0725.754.388
Adauga la Wishlist Cere informatii
  • Descriere
  • Caracteristici
  • Review-uri (0)
E SIMPLU, E COMPLICAT SA PREGATESTI MASA?

Romania profunda se dezvaluie si prin bucatarie. Retete venite de nici unde, adaosuri  succesive  de  la  rude,  prietene,  dadace,  din lecturi intamplatoare prin almanahuri ori foi de calendar au constituit in mai toate casele romancelor o zestre expresiva, variata si… mai  totdeauna gustoasa.
Poti privi reteta in sine ca bucatareasa intrebandu-te daca ai ingredientele necesare s-o prepari. Dar  daca mergi mai  departe si o pui intr-un context, in  speta intr-un caiet cu  retete, o  compari cu celelalte „surate”, urmaresti personajele de la care a  fost  culeasa
– ai in fata, pe nesimtite, o lume colorata, bine mirositoare care te transforma vremelnic intr-un adevarat Gargantua contemporan.
Cele cinci brasovence aduna retete de la sotii din protipendada orasului (doamnele Brediceanu, Ciortea, Simionescu), matusi, prietene (Lelia, Marioara, Virgini) ori guvernante nemtoaice sau unguroaice (Mette tante, Sofi neni).
Notatia e riguroasa dar  adesea pare  facuta pentru cunoscatoare si atunci cantitatile sunt omise, insirandu-se doar ingredientele ca atare.
Unitatile de masura te introduc intr-o lume tainica, inaccesibila profanilor: pe langa grame (si decagrame), litri, kilograme apar deca (plural, deci), loti, salice, funti si altele sui generis: „zahar cat sase oua”.
Și unele recipiente sau recomandari raman putin misterioase:
„o lingura cu care se scoate laptele”, „strecori prin mot”, „forma de pepene”.
Respectuoase fata de condimente, gospodinele le trateaza pe masura pomenindu-le in latineste sau nemteste: natrium bicarbon, cremor tartari, ausbruch. Ba si in romaneste, transcrise fonetic,  epis.

Fragment din carte:

Marquise Alice
Compozitia: 200 gr. zahar 200 gr. alune
10 galbenuse 10  foi gelatina
½ litra piscoturi 200 gr. zahar
7 albuse
1  baton vanilie
¾  l. lapte
½  kgr. frisca
1 lingurita fecula 1 dl. rom bun


Modul de preparare: Se freaca cu o lingura galbenusele amestecate cu zaharul pisat, fecula, vanilia, apoi se adauga laptele fierbinte, apoi se  pune la foc de se ingroase ca o crema de vanilie. Dupa ce s-a ingrosat, adica dupa ce a inceput sa butoneze, se da jos de pe foc, se lasa sa se raceasca. Nugaua se da prin masina, o adaugam la aceasta crema racita adaugandu-i albusurile spuma, adaugand si frisca deasemenea batuta spuma din nainte si adaugand si gelatina spalata si dizolvita. Se amesteca toate la un loc cu crema, se toarna in forma un rand de crema, un rand   de biscoturi taiate bucatele si stropite cu rom. Procedam astfel pana se umple forma si apoi se da la ghiata. Dupa ce s-a racit si s-a intarit cat trebue, se rastoarna in farfuria pe care o servim. O garnisim deasupra cu frisca formand niste brauleti mai maricei iar in varf altii mai mici dar rosii, facuti tot  din  frisca insa colorata Kirsch.

An AparițIe: 2017

Editură: LIBRIS EDITORIAL

Pagini: 224

Isbn: 978-606-8814-59-9

Colectie:

Format: 155 x 225 mm

Editie: Necartonata

Traducator:

Titlu Original:

Scrie un review


close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat in wishlist!

A fost sters din wishlist!