Cresterea vacilor

Ulrich Daniel
13,00 RON
Vacile sunt animale blande si extrem de utile, produsele lor sunt pe toate mesele.
Cartea „Cresterea vacilor“ le dezvaluie agricultorilor tot ce trebuie sa stie despre cresterea corecta a vacilor.
Titlul primei editii, „Cum sa cresti o vaca“, a fost bine gandit, dar formulat cu un zambet complice, lucru pe care totusi nu toti l-au inteles. „Ce prostie. Cine creste numai o vaca“ au spus multe persoane.
Acum titlul a fost schimbat insa intentia cartii ramane aceeasi - de a prezenta intr-o forma accesibila si usor de inteles a acestui animal util tuturor celor care doresc sa afle mai multe despre el - fie din interes personal fie din interes profesional.
 
Momentan indisponibil

Durata de livrare: 1-3 zile lucratoare

Cod Produs: 9789738011922 Ai nevoie de ajutor? 0371.14.94.92 / WhatsApp 0725.754.388
Adauga la Wishlist Cere informatii
  • Descriere
  • Caracteristici
  • Review-uri (0)
Vacile sunt animale blande si extrem de utile, produsele lor sunt pe toate mesele.

Cartea „Cresterea vacilor“ le dezvaluie agricultorilor tot ce trebuie sa stie despre cresterea corecta a vacilor.

Titlul primei editii, „Cum sa cresti o vaca“, a fost bine gandit, dar formulat cu un zambet complice, lucru pe care totusi nu toti l-au inteles. „Ce prostie. Cine creste numai o vaca“ au spus multe persoane.

Acum titlul a fost schimbat insa intentia cartii ramane aceeasi - de a prezenta intr-o forma accesibila si usor de inteles a acestui animal util tuturor celor care doresc sa afle mai multe despre el - fie din interes personal fie din interes profesional.

Din acest motiv cadrul este foarte larg - de la psihologie animala si conformatia si functionarea corpului, pana hranirea efectiva, ingrijirea pasunilor si pana la prelucrarea laptelui. Astfel se demonstreaza celor interesati, dar necunoscatori, cat de multe lucruri trebuie stiute despre vaca pentru a se obtine un lapte bun. Totusi, cartea „Cresterea vacilor“ este in primul rand una practica, pentru micul gospodar, fie el de la o ferma ecologica sau un simplu agricultor.

De la aparitia primei editii s-au schimbat multe in domeniul cresterii vacilor. Discutiile despre utilizarea hormonilor si modificarea genetica iau proportii uriase. „Oile negre“ strica reputatia acestei industrii folosind „materiale auxiliare“, iar pretul bun, stabil al laptelui si cel acceptabil al carnii, dupa ce au fost mentinute asa ani de zile, se duc pe apa sambetei. Proprietarul unei afaceri mici se simte neajutorat in fata evenimentelor majore de pe piata.

Speram ca aceasta carte sa participe macar putin la imbunatatirea relatiilor dintre consumator si partenerul sau, agricultorul de peste drum - aratand ca un comert „cinstit“ este o idee aplicabila si pe piata interna, si ca procesele de productie considerate inacceptabile de catre consumatori le par suspecte si agricultorilor.

„Cresterea vacilor“ nu este un manual de crestere a vacilor la propriu. Astfel de carti se gasesc cu duiumul, dar manualele prezinta, pentru incepatori si pentru cei interesati, dar neinitiati, dezavantaje grave: manualele nu se citesc de la inceput pana la sfarsit, dintr-o bucata, ci se recurge la ele numai pentru cate o intrebare anume. Asadar autorul a urmarit sa stranga in aceasta carte sugestii practice si principii teoretice care au izvorat din experienta proprie si sa le prezinte intr-un mod sugestiv si interesant.

Fragmente din carte:

Branza din lapte acru
Quark. Cea mai raspandita branza - care este si cel mai usor de facut - se numeste Quark (sau Topfen, Matten, Glumse etc). Fiind acra, nu este un spatiu bun de viata pentru multe microorganisme (in afara de fermentii lactici), asa ca nu poate fi folosita ca materie prima pentru foarte multe tipuri de branza.
Pentru consumul proaspat se prepara foarte usor. Intr-un litru de lapte pasteurizat, aflat la cea 30° C se toarna jumatate de ceasca de cultura de lapte acru, lapte batut sau chiar iaurt. Daca folositi lapte acru mentineti toata cantitatea la 25-30° C timp de 10-12 ore, iar daca folositi iaurt, laptele trebuie tinut la 40° C timp de 3 ore. Metode foarte diverse de mentinere a unei temperaturi constante puteti gasi in ghiduri practice - de exemplu, genti termoizolante, termosuri etc. Puteti folosi si o baie de apa incalzita pe plita cu termostat. Oricum ar fi, veti avea nevoie de un termometru - cel mai bun ar fi un termometru gradat, cu tija. Puteti inventa orice fel de aparat cu termostat. Dar atentie! Aparatele electrice facute in casa sunt la fel de periculoase ca taurul din fata si calul din spate.
Dupa ce a trecut perioada de asteptare indicata, laptele ar trebui sa fie coagulat. Acum trebuie sa separati zerul de branza. Taiati-o asadar in cuburi mici de 2-3 cm. Taieturile verticale se fac usor, insa la cele orizontale sta oala in drum. Puteti taia inclinat, in cruce, sau va puteti face un cadru din otel inoxidabil, in care sa intindeti fire de sarma. Dupa taiat amestecati intreaga masa cu o ustensila subtire de bucatarie. Dupa cinci minute treceti-o printr-o strecuratoare captusita cu un servet subtire de in. in cateva ore zerul se va scurge si branza va ramane la gradul de umiditate dorit. Fabricile de lactate o mai si paseaza pentru a o uniformiza. Continutul de grasime depinde de laptele folosit. Daca tineti sa numarati caloriile, porniti de la lapte degresat - dar nu centrifugat. Cea mai gustoasa branza se obtine din lapte integral, si mai gustoasa atunci cand este amestecata cu smantana, cum se facea in estul Prusiei.
Branza stratificata. O reteta speciala de branza Quark este cea in straturi. Branza se taie si se amesteca in vasul in care a fost lasata la prins, apoi se ia cu grija cu o paleta plata si se pune in forme cu fante la margine pentru scurgerea zerului. Odata cu cresterea numarului de gospodarii sau ferme care prepara lactate pentru a le comercializa direct pe piata au aparut si foarte multi producatori specializati care ofera cele mai divere aparate sau preparate pentru producerea lactatelor in casa. De la ei puteti obtine forme si culturi pentru orice produs lactat descris mai jos. In fabricile de lapte unde se mai produce branza stratificata, o parte mica din lapte se prelucreaza separat, inainte de acrire fiind colorat in galben prin adaosul de carotina, care se gaseste pe piata. Astfel se obtine o branza galbena care se toarna in forme intre straturile de branza alba, conferind produsului stratificarea tipica, cu alb si galben; in plus, carotina este deosebit de sanatoasa, fiind o forma preliminara a vitaminei A. Branza stratificata are un continut de substanta uscata mai ridicat decat cea normala, asa ca este mai rentabila, dar si mai scumpa. Foarte buna este in placintele cu branza.
Cottage Cheese. Aceasta branza este din ce in ce mai apreciata. Dupa ce s-a coagulat, branza Quark se taie foarte fin si se lasa un sfert de ora, apoi se aduce incet la 40-50° C; se mentine la aceasta temperatura cam jumatate de ora, obtinandu-se astfel granulele caracteristice, intreaga masa se toarna intr-o strecuratoare captusita cu un prosop. Dupa scurgerea zerului granulele se spala in prosop cu apa rece pentru ca sa nu se lipeasca.

Capacitatea de productie si cum o puteti influenta
La inceputuri, cantitatea de lapte produsa de vaca trebuia sa ii ajunga vitelului in perioada in care inca nu isi putea procura singur toata hrana necesara. Asta insemna probabil cam 6-8 1 de lapte pe zi. Productia de lapte devenea din ce in ce mai redusa, odata cu inaintarea in varsta a vitelului si apoi, cand noul vitel din pantecele mamei devenea deja maricel, ugerul seca de tot. In ziua de azi, o vaca buna in forma maxima da 35 1 de lapte pe zi, recordul mondial fiind chiar de 80 1 pe zi. Asemenea performante au fost evident obtinute cu tot felul de trucuri - totusi, premizele genetice trebuie sa existe. Vaca din vechime nu ti-ar fi dat 15 1 de lapte nici sa o ameninti cu parul. Si reversul este valabil: un animal cu cele mai bune premize genetice va da putin lapte daca hranirea si conditiile de viata sunt proaste. Asadar, daca doriti sa obtineti o productivitatea ridicata, fondul genetic trebuie sa fie completat de o crestere optima.
Selectia pentru imperechere in cadrul aceleiasi rase
Performantele din ziua de azi sunt rezultatul unei lungi perioade de imperechere controlata. Aceasta a inceput odata cu introducerea primelor inregistrari privitoare la animalele de monta. Ca exemplu s-a luat munca de imperechere facuta in Anglia pe armasarii pur-sange, pentru care General Stud Book contine genealogia fiecarui armasar de rasa pura de la 1791 incoace. Tot in Anglia a urmat in 1822 un registru al vacilor Shorthorn. in Germania, prima fisa genealogica s-a facut in Oldenburg si s-a multumit sa descrie caracteristicile vacilor la care se refera. insa Asociatia Fischbek, asociatie a crescatorilor care se ocupa cu imperecherea controlata situata la est de Hamburg isi obliga membrii sa masoare productia de lapte a vacilor si decidea ce vaca era demna de a fi trecuta in registrul animalelor nobile. intre 1890 si 1900 s-au infiintat aproape toate asociatiile de crescatori care mai -unt active si azi.
Fiecare asociatie a inceput prin a astabili un scop al imperecherii controlate. Acestui scop ii corespundea un anume tip ideal. Vacile se evaluau (si se mai evalueaza inca) in functie de cat de mult se apropiau de „tipul standard". Acest proces a ajutat, desigur, industria sa progreseze, dar a ascuns mereu pericolul ca frumusetea sa fie considerata mai buna decat trasaturile importante din punct de vedere economic, asa cum se intampla in ziua de ■ azi cu rasele de caini si pisici. De exemplu, taurii Schwarzbunte nu aveau voie sa aiba scrotul negru, pentru ca acesta era considerat un lucru atipic pentru rasa; tot asa cu petele negre pe copite. Scroafele nu aveau voie sa aiba urechea mai lunga decat varful ratului. Totusi, imperecherea ghidata dupa exterior, adica dupa aspectul fizic al animalelor, a dus la obtinerea unui anume tip pentru fiecare rasa. Crescatorului i se prezenta din cand in cand la expozitii (cea mai mare din Germania fiind expozitia mobila a Societatii Germane pentru Agricultura - Deutsche Landwirtschaftsgesellschaft) cum trebuia sa arate tipul ideal si cam in ce faza se aflau propriile sale animale. Si in ziua de azi se mai organizeaza expozitii regionale mari in acest scop.

An AparițIe: 2009

Pagini: 238

Isbn: 978-973-8011-92-2

Colectie: Agro-Zoo

Editură: Mast

Editura: MAST

Scrie un review


close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat in wishlist!

A fost sters din wishlist!