Casa Regala a Romaniei si Marea Unire

Dan-Silviu Boerescu
14,99 RON
Va invitam sa le devoalam impreuna in filele (pe care unii le-ar putea considera, pripit, iconoclaste) ale cartilor din Colectia REGALA!
Stoc epuizat

Durata de livrare: 1-3 zile lucratoare

Cod Produs: 9786069922033 Ai nevoie de ajutor? 0733.940.772
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Caracteristici
  • Review-uri (0)
Actul istoric de la 1 Decembrie 1918 desavarsea succesiunea de evenimente din anul in care Regatul Romaniei nu numai ca reusea sa intoarca soarta razboiului, ci si – profitand inteligent de conjunctura internationala – ajungea in situatia de a-si reintregi granitele istorice dimpreuna cu Basarabia, Bucovina si Transilvania.
Rolul Familiei Regale si al celor doi Suverani – niciunul nascut in Romania dar care se identificasera afectiv cu tara de adoptie –, Regele Ferdinand si Regina Maria, a fost unul decisiv, alaturandu-se contributiei elitelor politice din toate regiunile locuite de romani si sacrificiului extraordinar facut de bravii ostasi ai armatei.
Insa, dincolo de ceremoniile festive ce au urmat, s-au petrecut o serie de evenimente mai putin cunoscute, de obicei evitate de manualele de istorie…
‒      Coroana de Otel si coroana de aur cu nestemate
‒      Regele Carol I – o decizie imposibila pentru un fost ofiter german si strania ipoteza legata de sfarsitul sau dupa hotararea Consiliului de Coroana tinut la Sinaia
‒      Regina Maria, eroina nationala a Reintregirii
‒      Momentul decisiv pentru soarta tarii: Regele Ferdinand se adreseaza ostasilor aflati in pragul dezastrului
‒      1 Decembrie 1918 celebrat de Familia Regala la Iasi, in „capitala de razboi a Romaniei”
‒      Un mare secret istoric: Suveranul Reintregirii a fost la un pas sa adauge proiectului sau politic si Coroana Ungariei!
‒      Marturiile Marii Uniri – un album fotografic pentru Rege
‒      Pergamentul Unirii adus Regelui la Bucuresti
‒      Suveranii Romaniei despre Unirea din 1859 si Marea Unire din 1918
 
COLECTIA REGALA (25 VOLUME)
Istoria moderna a Romaniei (1866-1947 si, in fapt, pana in prezent) este imposibil de inteles fara analiza istoriei Casei Regale a Romaniei, ale carei personaje, de la Carol I la Mihai I, au marcat decisiv momentele cele mai importante ale ultimului veac si jumatate al Principatelor, Regatului si – vai! – Republicii Populare/Socialiste sau, revenind in valtoarea clipei, al unei Romanii fara de noima si identitate precisa, parca mereu pierduta in caruselul european si mondial.
Fara contributia novatoare a Casei Regale nu se stie cand si cum Romania ar fi putut trece din feudalismul intarziat direct in epoca moderna, cum fara actiunile inspirate si deciziile intelepte luate (uneori, contra inimii si a glasului sangelui!) de Suverani (Regele Carol I, Regele Ferdinand si Regina Maria) niciodata nu s-ar fi putut infaptui, la 1 Decembrie 1918, unica Romanie Mare.
Recunoscand rolul istoric jucat de cele cinci generatii ale Familiei Regale a Romaniei, nu putem sa le negam acestora nici calitatea de oameni ai timpului lor (…nu doar ai eternitatii!), de fiinte investite nu doar cu prerogativele dinastice ci si cu atributele lor pur umane, care au creionat si personalitatile puternice ale unor fiinte adesea patimase si chiar contradictorii, pe care nu ne-am propus sa le idealizam in vreun fel. Din amalgamul de trasaturi, uneori destul de greu de armonizat, au reiesit figuri luminoase, fascinante si, in ciuda locurilor comune livresti, absolut surprinzatoare. 

An AparițIe: 2018

Editura: INTEGRAL

Pagini: 160

Isbn: 9786069922033

Colectie: COLECTIA REGALA

Format: 13 x 20 cm

Editie: Necartonata

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!