O calatorie prin univers. Astrofizica povestita
„Dupa bestsellerul Fizica povestita, Cristian Presura revine cu o noua carte la fel de captivanta, de data aceasta dedicata copiilor pasionati de spatiul cosmic. Insotita de minunatele ilustratii ale Anei Alfianu, O calatorie prin univers: astrofizica povestita spune cea mai grozava poveste din cate s-au spus vreodata: aceea a uni¬versului si a oamenilor care au visat dintotdeauna sa-i descifreze tainele.
Dragi prieteni, astazi pornim intr-o palpitanta calatorie prin univers. Misiunea noastra spatiala n-are nevoie de racheta, fiindca ne vor propulsa dorinta de a cunoaste si puterea imaginatiei. Impreuna, vom indrazni sa demontam uluitoarea masinarie cosmica si sa aflam dupa ce legi functioneaza, sa cercetam cu metoda stiintifica incredibila acumulare de materie si energie raspandita prin univers, sa punem intrebari si sa cautam raspunsuri.
Sunteti gata? Sa pornim, necunoscutul ne asteapta!" - CRISTIAN PRESURA
Fizica Povestita-Coperta usor deteriorata
La primul contact cu aceasta carte am avut sentimentul ca ascult o muzica ce ma incanta ori de cate ori o aud. In interpretarea lui Cristian Presura, aceasta compozitie grandioasa care e Fizica ajunge sa sensibilizeze si urechile cele mai putin educate stiintific. Parcurgand cartea lui Cristian Presura veti ajunge sa intelegeti notiuni precum modelul standard, unificarea interactiilor din natura, materia si energia intunecata, gaurile negre etc. Majoritatea fizicienilor ce se incumeta sa scrie o asemenea lucrare rezista cu greu tentatiei de a folosi un limbaj matematic atotcuprinzator, cu numeroase formule, uneori greu de digerat pentru un nespecialist. Cartea lui Cristian Presura este cu atat mai valoroasa cu cat se adreseaza in egala masura unui cititor neavizat si unuia bun cunoscator al formalismului matematic, care nu accepta usor afirmatii fara demonstratie. Parafrazandu-l pe Richard Feynman, pot spune ca pentru a studia fizica exista doua posibilitati: fie urmati timp de cinci ani cursurile facultatii de fizica, fie cititi aceasta carte.“ (Dr. Mircea PENTIA, Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara, Bucuresti-Magurele, cercetator stiintific asociat CERN, Geneva)
Care e diferenta dintre un copil si un laptop?
Intr-un interviu pentru Hotnews, fizicianul Cristian Presura spunea ca nu e de acord cu perspectiva strict materialista dupa care intre un copil si un laptop nu e nici o diferenta. Politicieni rauvoitori i-au citat trunchiat afirmatia, inversand-o si creand in retelele de socializare o isterie anti-Presura. Aceasta imprejurare a declansat scrierea cartii de fata, marturie a unui om aflat in cautarea credintei si esafodaj complex de explicatii stiintifice.
"Durerea si suferinta personala mi-au suflat mereu in ureche: poti nega orice, dar nu poti nega faptul ca tu simti durerea asta! Desigur, nu pot convinge pe nimeni ca „a simti“ depaseste limitele materiei, pentru ca nu am argumente: este o problema de credinta. Odata acceptata aceasta credinta a durerii simtite, alte intrebari decurg in mod natural una din alta. Daca simt, ar trebui sa existe ceva care simte, nu? Daca da, ce este acel lucru care simte? Este ceva material sau nu? Poate fi localizat procesul de simtire in creier? Au localizat cercetatorii constiinta in creier? De fapt, ce spun ei ca este constiinta? Calatoria mea personala catre aceste raspunsuri trece, in cartea de fata, prin religie, fizica si neurostiinte." - Cristian Presura
Scrie un review