Pachet Autor Radu Oltean

Radu Oltean
275,00 RON 220,00 RON
  1. Cetati, castele si alte fortificatii din Romania. Volumul I
  2. Cetati, castele si alte fortificatii din Romania. Volumul II. Secolul al XVI-lea 
  3. De la Vlad Tepes la Dracula Vampiru
  4. Dacia. Razboaiele cu romanii. Sarmizegetusa
Stoc epuizat

Durata de livrare: 1-3 zile lucratoare

Cod Produs: pachet_autor_radu_oltean Ai nevoie de ajutor? 0733.940.772
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Caracteristici
  • Review-uri (0)
Cetati, castele si alte fortificatii din Romania. Volumul I

Proiectul Cetati, castele si alte fortificatii din Romania, o monografie unica in istoriografia noastra, conceputa in patru volume, isi propune reconstituirea unei imagini de ansamblu a arhitecturii de aparare din aceasta zona geografica, din Neolitic pana in secolul XX. Textul sintetizeaza istoria politica si militara a spatiului carpato-dunarean, prezentand contextul in care au fost ridicate structurile fortificate de-a lungul timpului. Fotografiile, desenele de arhiva sau imaginile aeriene pun intr-o lumina noua siturile si monumentele – mai mult sau mai putin cunoscute publicului pasionat. Ilustratiile originale sunt executate pe baza unei documentari minutioase, cu maiestria care l-a impus pe Radu Oltean ca pe un reper de neocolit in domeniul reconstituirii vizuale a istoriei. Nu in ultimul rand, aceasta serie reprezinta cel mai puternic argument pentru conservarea unui patrimoniu extrem de valoros, vitregit de vicisitudinile trecutului si, mai ales, ale prezentului.



Cetati, castele si alte fortificatii din Romania. Volumul II
Cetati, castele si alte fortificatii din Romania este un proiect conceput in patru volume, care aduna, in premiera, date si imagini legate de arhitectura de aparare de la noi. Volumul de fata poate fi citit, in aceeasi masura, ca un compendiu de istorie militara a celor trei tari din jurul Carpatilor in secolul al XVI-lea – de la batalia de la Mohacs (1526) pana la moartea lui Mihai Viteazul (1601), cu un accent aparte pe zbuciumata istorie a Transilvaniei.
Cartea contine peste 130 de imagini: fotografii vechi, fotografii aeriene, desene istorice si planuri de locuri fortificate, stampe si documente putin cunoscute din arhive romanesti si mai ales straine – germane, maghiare, austriece. Reconstituirile istorice ale lui Radu Oltean aduc in fata cititorilor, pentru prima oara, tablouri vii ale cetatilor si manastirilor intarite, asa cum vor fi aratat ele acum patru secole.

RADU OLTEAN (n. 1970) este astazi unul dintre cei mai apreciati autori de ilustratie documentara cu subiect istoric. A absolvit Academia de Arte din Bucuresti, Sectia grafica, in 1997. A debutat cu seria de colaborari cu Neagu Djuvara: Cum s-a nascut poporul roman (2001), Mircea cel Mare si luptele sale cu turcii (2001), De la Vlad Tepes la Dracula Vampirul (2003; trad. engl. From Vlad the Impaler to Dracula the Vampire, 2011), aparute la Humanitas. Pasiunea sa pentru ilustratia documentara este dublata de aplecarea spre studiul stiintific al istoriei; lucrarile sale se bazeaza pe analiza riguroasa deopotriva a izvoarelor directe si a cercetarilor celor mai recente. A conceput proiecte editoriale care valorifi ca un patrimoniu iconografic cvasinecunoscut publicului larg: Bucurestii – 550 de ani de la prima atestare documentara (editor si coordonator, 2009), Carol Popp de Szathmari, fotograful Bucurestilor (2013, in colaborare cu Emanuel Badescu), Bucurestii Belle-Epoque (2016, in colaborare cu Emanuel Badescu). Volumul Art historia: Ilustratia istorica intre arta si stiinta / Historical Illustration Between Art and Science (2018) reuneste cele mai frumoase lucrari ale sale, aparute in tara sau in prestigioase publicatii de profil din strainatate, cu care colaboreaza in mod constant. Din ampla sinteza, unica in spatiul istoriografiei noastre, Cetati, castele si alte fortifi catii din Romania a publicat primul volum (2016, urmat de editia in limba engleza); cele trei volume care intregesc seria apar la Humanitas incepand cu 2019. Dacia. Razboaiele cu romanii, lucrare proiectata in doua volume (primul a aparut, in prima editie, in 2013) aduce laolalta informatiile esentiale si da seama de stadiul actual al cercetarii in domeniu, intr-o sinteza ilustrata cu un material iconografic deosebit de bogat, atat din lucrarile proprii de reconstituire vizuala, cat si din surse documentare dintre cele mai diverse. Va fi urmat, in anul 2020, de o adaptare menita sa continue seria de volume de popularizare pentru copii si cititorii mai tineri.

De la Vlad Tepes la Dracula Vampiru
De ce „Dracul“? Sa fi fost el poreclit astfel, de rau ce a fost, dupa numele popular al Diavolului, al Necuratului? Nicidecum. Iata povestea, chiar extraordinara, a acestei porecle pe care o va purta si fiul lui Vlad Dracul, preavestitul Vlad Tepes.
Asa ca, sa vedeti lucru nemaiauzit pana atunci la noi: in catedrala marelui oras german Nurnberg, regele Sigismund il proclama pe Vlad voievod al Tarii Romanesti – el, care n-a apucat inca domnia – si-l numeste si Cavaler al Ordinului Dragonului. Era o cinste mare sa faci parte din acel Ordin. De aceea, cand va ajunge efectiv domn al Tarii Romanesti in 1437, Vlad, mandru de apartenenta la Ordinul Dragonului, va pune sa se bata moneda cu emblema Ordinului: un dragon si o cruce. Si, intrucat in latineste dragonului i se spune draco, i-a iesit lui Vlad voda porecla „Dracul“ sau „Draculea“. Iar cum apartenenta la Ordinul Dragonului se si mostenea, la fel vor fi chemati, ba in tara, ba de straini, si fiii lui Vlad Dracul, Vlad Tepes si Radu cel Frumos. Asa a ajuns, mai tarziu, sa fie cunoscut Vlad Tepes in toata Europa cu numele de Dracula Voievod. Nu-i asa ca e ciudata povestea?

Dacia. Razboaiele cu romanii. Sarmizegetusa
„Imaginea Daciei si a dacilor in constiinta noastra este astazi, parca mai mult ca oricand, tributara cliseelor. Unele s-au impus ca mituri fondatoare in istoriografia romaneasca inca din secolul al XIX-lea, fiind apoi deturnate si exploatate in sprijinul ideologiei national-comuniste la finele secolului trecut. Altele sunt de data recenta, produse stranii ale derutei identitare din era globalizarii.
Desi cercetarea arheologica si istorica a facut progrese remarcabile in ultimele decenii, descoperirile stau ascunse in lucrarile academice, inaccesibile amatorilor de istorie. Mi-am dorit deci sa aduc in fata marelui public o sinteza a cunostintelor stiintifice pe care le avem acum despre acesti stramosi ai nostri. Dincolo de ilustratia neobisnuit de bogata (peste 190 de imagini color: ilustratii complexe si reconstituiri de detaliu, fotografii de artefacte si monumente, harti), aceasta carte va propune o viziune proaspata asupra istoriei conflictelor daco–romane de acum aproape 2000 de ani, o istorie curatata de balastul ideologic.
Am adunat si adaptat pentru publicul iubitor de istorie marea majoritate a rezultatelor cercetarilor, studiilor si descoperirilor arheologice mai vechi si mai noi. Nu mi-am permis sa speculez excesiv in privinta momentelor istorice neclare, insa am folosit de multe ori cuvinte precum „probabil“ sau „poate“. Dar nici nu m-am ferit sa sugerez unele posibilitati atunci cand – rar – izvoarele istorice sau urmele arheologice au fost ceva mai generoase. Unii cititori ar putea fi surprinsi ca anumite afirmatii sau momente istorice prezentate in carte nu corespund cu ceea ce stiau din filme, de la scoala, din vechile carti si reviste sau chiar din unele muzee. Sper ca tot ceea ce vor citi in aceasta carte sa fie putin mai aproape de acel adevar istoric pe care il cautam, teoretic, cu totii.“ – RADU OLTEAN

Editura: Humanitas

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!