Recenzie Alys și Fiara de Peternelle van Arsdale

Recenzie Alys și Fiara de Peternelle van Arsdale

Peternelle van Arsdale s-a născut în anul 1976, în New Jersey. A debutat ca scriitoare cu romanul „Alys și Fiara”, o poveste tulburătoare, ce dă fiori cititorilor mici, dar și celor mari.

Încă de la începutul cărții primim indicii despre creatura malefică din pădure, despre Fiara care „se hrănește” cu sufletele păcătoase ale sătenilor. Ajungem să cunoaștem comunitatea prin intermediul familiei de săteni ce se bucură de nașterea a două fiice gemene, din cale afară de frumoase. Însă, ca în orișice poveste cu morală, frumusețea nu este singurul ingredient al fericirii. Mama gemenelor a reușit să țină ascunse detaliile inedite ale fetelor, semnele din naștere și particularitățile comportamentale (una își folosea mâna stângă, cealaltă pe cea dreaptă, mereu completându-se una pe alta de parcă ar fi avut un mod propriu de comunicare) față de comunitate, aproximativ un an.

Într-o comunitate superstițioasă, rușinea de a avea două fete în loc de un fiu rivalizează cu suspiciunile celorlalți de a trăi alături de o vrăjitoare și de fiicele sale. Astfel, fericita noastră familie simplă ajunge mutilată de către concepțiile publice. Lipsa ploilor este considerată o pedeapsă aplicată întregului sat, pentru tolerarea celor trei femei apropiate de forțele întunericului, în mijlocul comunității. Ca o dovadă de bunătate, tatăl este înștiințat că trebuie să își alunge soția și fiicele sau să plece împreună cu ele, până în zorii următoarei zile. Excomunicarea are la bază salvarea satului, alungarea răului izbăvind comunitatea de păcate în fața lui Dumnezeu, salvând-o de moarte și pedeapsa veșnică.

Tatăl și-a dus familia în pădure, loc misterios și de temut pentru orice locuitor cu frică de Dumnezeu, promițând mereu că va reveni pentru a fi alături de familia sa. Cum firea umană nu este fără de păcat în cea mai naturală versiune a ei, bărbatul le-a părăsit pe cele trei femei, gemenele fiind crescute de către mama lor în sălbăticimea pădurii, departe de sat, de localnici și de tatăl lor. Singurul suflet viu din preajma fetelor, cu excepția mamei lor, era capra pe care o aveau și care le oferea laptele necesar supraviețuirii.

Din momentul morții mamei lor, acțiunile celor două fete (Angelica și Benedicta) devin tot mai înlănțuite cu cele ale Fiarei, întunericul și puterile demonice ale fetelor arătându-se treptat, înfiorând personajele și cititorul și purtând moartea și foamea odată cu ele.

Mâncătoarele de suflete, așa cum sunt cunoscute din legendele locale, își fac apariția în sat în aceeași noapte în care, Alys, fetița de 7 ani din Gwenith ce suferă de insomnie, încalcă regulile părinților de a nu părăsi casa în timpul nopții. Întâlnirea celor două gemene cu puteri și intenții malefice cu micuța și inocenta Alys va rămâne în mintea celei din urmă pentru totdeauna, secretul devenind o povară tot mai grea odată cu trecerea timpului.

Prăpădul descoperit a doua zi de către negustorul Pawl și Alys este crunt pentru inima oricărui cititor. Toți copiii din sat sunt adormiți și toți adulții sunt morți. Singura persoană trează a fost Alys.

Pentru a fi ajutați copiii din Gwenith sunt primiți, prin intervenția negustorului Pawl, în orașul Defaid, o localitate plină de preoți și călugări, un loc în care oamenii considerau că sunt atât de plăcuți Domnului, încât Mâncătoarele de suflete sau Fiara nu pot ataca.

Viața lui Alys în Defaid ar fi fost plăcută, dacă adulții nu s-ar fi ascuns după ziduri de frica Fiarei ce amenință împrejurimile și, dacă nu ar fi scos „în linia întâi” copiii din Gwenith.

„Alys și Fiara” este o poveste despre curaj și asumare, despre pierdere și despre singurătatea unui suflet care își caută calea, împovărat de întunericul pe care îl simte sălășluind în interior. Este Alys o fată bună sau o fiică a Fiarei? Întâlnirile pe care le are de-a lungul anilor o transformă într-un pericol pentru societate sau poate alege să fie de partea binelui, folosindu-și aptitudinile ieșite din comun pentru a salva sufletele celor care o judecă și o asupresc?

Cum nicio poveste despre evoluție, maturizare și schimbare a mentalității nu poate exista fără iubire, Alys gustă din aroma dulce a acesteia. Secretele și etichetele pe care și le-a însușit de-a lungul vieții (în Defaid a fost la un pas de moarte, fiind descoperite o parte din puterile ei ieșite din comun) o fac să se considere nedeamnă de încrederea și dragostea după care tânjește de când și-a pierdut părinții. În Alys există mereu o dualitate, întrebările și fricile care o macină îndepărtând-o de experimentarea oricărei bucurii, limitările și prejudecățile societății nedându-i șansa să poată avea o viață normală.

„Alys și Fiara” este o lectură potrivită pentru copii și adolescenți curajoși, dar și pentru tineri și adulți care vor să trăiască aventura tinereții, să își amintească de incertitudinile trecutului, poate pentru a le privi în față cu mai mult curaj și cu mai multă transparență.

Personajele sunt construite realist și complex, sentimentele și acțiunile lor fiind ușor de înțeles și analizat de către cititor. Subiectul este inedit, iar finalul moralizator. „Alys și Fiara” este o lectură care ne pune față în față cu răutatea și cruzimea umană, conștientă sau inconștientă, „pe față” sau ascunsă „în pădurea întunecată”.

Are fiecare o parte rea în interior? Putem să ne împăcăm cu natura noastră, indiferent de cât de întunecată este? Putem lupta cu noi înșine pentru a scoate partea bună la lumină? Ce va alege Alys și cum va sfârși tânăra lupta cu adevărata ei natură?

de Lacramioara Neamtu

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!