Cele mai bune retete de post – dar nu numai! si de frupt! – sunt cele gatite de maicute si calugari, monahii avand o inzestrare anume pentru gastronomie, pe care o practica folosind ingrediente de demult, asupra carora se pogoara Harul.
Este incredibil ce varietate de retete si ce bogatie de gusturi presupune „austera” bucatarie monahala, secretul acesteia constand in folosirea ingenioasa a legumelor si ciupercilor, potopite de o multime de miresme, care transforma preparatele culinare „de dulce” in amintiri pe care nu le mai regreta nimeni…
Mesele din trapeza unei manastiri sunt doar unul din semnele bogatiei vietii sufletesti a celor care au ales sa traiasca intru „schimnicie”, dand ispitele inselatoare ale vietii exterioare pe bucuriile inaltatoare ale existentei intru cuvantul Domnului din sihastrii.
Cand hrana devine rugaciune:
ardei umpluti cu urda si marar * cartofi la cuptor in crusta de malai * chisalita * coliva ca la manastire * coptura de orez cu sirop de zmeura * cozonacul Maicii Sofronia de la Agapia * galbiori cu mamaliguta * ghiveci calugaresc * gutui coapte cu nuci si stafide * invartita cu nuca * orez copt in dovleac * painea pustniceasca * placinta Sfantului Vasile * placinta Sfantului Fanurie * prajitura de foi cu suc de rosii ca la Manastirea Ghighiu * prajitura de post din Sihastria Putnei * „purcel” din mamaliga * sarmale ca la Manastirea Copou * sul de cascaval cu razachie * supa de cartofi cu paine prajita si usturoi de la Manastirea Prislop * supa de linte rosie cu ciuperci * taitei cu pesmet de la Manastirea Prislop * tocana manastireasca * trufe de post cu ciocolata neagra si fructe uscate * vinete prajite cu iaurt si nuci